OGLAŠEVANJE

Lomnica - vrh gore

Prenos v živo na junij 9, 2016
ogledi

Opis

Lomnica (slovaško: Lomnický štít, nemško: Lomnitzer Spitze, madžarsko: Lomnici-csúcs) - drugi najvišji vrh v Tatrah (2634 ali 2632 m) za Gerlachom (2655 m), ki se nahaja v slovaškem delu Visokih Tater. Do natančnejših meritev okoli leta 1860 je veljal za najvišji vrh v Tatrah.

Od 15. stoletja je bil grb družine Berzevich iz Velike Lomnice, veljal pa je tudi za simbol Spišskih Tater. V 17. in 19. stoletju so na Lomniškem vrhu (na območju bakrenih travnikov), tako kot v številnih drugih krajih v Tatrah, potekala rudarska dela. Prvi znani vzpon je opravil Jakob Fabri starejši (član družine, ki se je ukvarjala z rudarstvom na tem območju) med letoma 1760 in 1790. Med prvimi turističnimi vzponi so naslednji: Robert Townson z dvema lovcema 17. avgusta 1793, Stanislaw Staszic z vodniki 21. avgusta 1802 ali 1804. Pozimi je bil prvi na vrhu Theodor Wundt z vodnikom Jakobom Horvayem 27. decembra 1891.

Do leta 1870 je bila Lomnica najbolj obiskan vrh Visokih Tater. Pisateljica Jadwiga Luscheva je prišla na Spiš samo zato, da bi si ogledala Lomnico, predsednik Ludvík Svoboda pa je bil na njej večkrat peš. Lomnica je igrala pomembno vlogo v zgodovini osvajanja Tatre. Stanislav Stašić se je povzpel nanj, da bi izvajal poskuse z magnetizmom. Maksymilian Nowicki je leta 1867 napisal: Kdor je stabilen na nogah in nima vrtoglavice, se bo zlahka povzpel nanj in sestopil z njega. Osvojitev gore leta 1891 s strani nemškega alpinista Theodorja Wundta v težkih zimskih razmerah je bil takratni rekord v premagovanju težav.

V boju za osvojitev zahtevne 250-400 m visoke zahodne stene so sodelovali vodilni poljski alpinisti. 8. avgusta 1929 so Wiesław Stanisławski, Antoni Kenar in Aleksander Stanecki preplezali smer (na njenem levem delu), 21. junija 1930 pa sta Wincenty Birkenmajer in Kazimierz Kupczyk preplezala drugo smer (na njenem desnem delu). Jan Kazimierz Dorawski je o tej drugi poti zapisal, da je verjetno ne more preseči nobena druga pot v Tatrah.

Zemljevidi
OGLAŠEVANJE
0 Komentarji

Prijava se pridružite razpravi

OGLAŠEVANJE

Klepet

OGLAŠEVANJE
Pošiljanje sporočil samo prijavljenim