OGLAŠEVANJE

Przeworsk

Prenos v živo na maj 15, 2017
ogledi

Opis

Przeworsk - mesto v Podkarpatskem vojvodstvu, v okraju Przeworsk, v Rzeszowskem pogorju, ob reki Mleczka, ob mednarodni cesti E40, nekdanji sedež poljskih veleposestnikov.

Zasebno plemiško mesto, ustanovljeno leta 1394, se je v 16. stoletju nahajalo v Ruski pokrajini. V letih 1975-1998 je bil v pokrajini Przemysl. Je član Združenja poljskih mest.

Mesto ima 15.733 prebivalcev (31. december 2010)[4]. Zavetnik mesta je sveti Anton Padovanski.

Przeworsk je bil prvič omenjen leta 1281. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1393 na križišču pomembnih trgovskih poti, na mestu nekdanjega ruskega gradišča. Zaradi številnih privilegijev in ustanovitve sodnega okrožja leta 1470 je Przeworsk postal drugo občinsko središče dežele Przemyśl in je gostil plemiška sodišča. Mesto je bilo dolga leta pomembno središče gospodarskega življenja, predvsem obrti (tkanje) in trgovine. Številni vpadi tatarske, kozaške, ruske in švedske vojske so povzročili propad Przeworska. Na prelomu 19. in 20. stoletja se je mesto pospešeno razvijalo, kar je bilo povezano z ustanovitvijo posestva Lubomirski entail (1825), gradnjo tovarne sladkorja (1895) in železniškega vozlišča.

Danes je Przeworsk lokalno storitveno in industrijsko središče ter prometno vozlišče, kjer se križajo pomembne komunikacijske poti in tri železniške proge. Mesto je upravno središče okrožja - v njem so med drugim sedež okrožnega urada, okrožnega sodišča, okrožnega tožilstva, okrožne policijske uprave in državne gasilske brigade.

V mestu je približno 60 zgodovinskih stavb. Najpomembnejši so: gotski utrjeni samostani: bernardinski samostan (cerkev sv. Barbare) in hiša Božjega groba (bazilika s kapelo Božjega groba), mestna hiša, klasicistična palača Lubomirski, baročni samostan hčera ljubezni, edini živi muzej na prostem na Poljskem "Pastewnik".

Zemljevidi
OGLAŠEVANJE
0 Komentarji

Prijava se pridružite razpravi

OGLAŠEVANJE

Klepet

OGLAŠEVANJE
Pošiljanje sporočil samo prijavljenim