OGLAŠEVANJE

Ustroń - cesta št. 941

Prenos v živo na julij 19, 2016
ogledi

Opis

Križišče Ustroń Polana. Ime Polana izhaja iz gozdne jasnine ob reki Visli, kjer so se naselili prvi prebivalci ("...12 zahradnikuw kterech mam na polanie ..." - od prve omembe Polane leta 1607). Naselje je bilo v lasti Miklavža Rudzkega, od katerega ga je leta 1633 kupila vojvodinja Elizabeta Lukrecija Cieszynska. Kasneje je bila Polana del kraja Ustroń Górny, ki je bil samostojna vas do leta 1839, ko sta se Ustroń Górny in Ustroń Dolny združila.

Leta 1792 je knez Albert Sasko-Cieszyński tam ustanovil papirnico. Pripadal mu je kos sosednjega travnika ob reki Visli, ki je bil potreben za beljenje lanenih krp na soncu, iz katerih so nato izdelovali papir.

Leta 1837 so papirnico preselili po reki Visli v Hermanice, kjer je s prekinitvami delovala do leta 1933. Tam so kovali osi in priključke za vozičke. Moč kladiv je zagotavljala reka Młynówka, ki je tekla skozenj. Leta 1899 so ukinili kovačnico v Polani in v stavbo namestili vodno turbino, ki je z električno energijo oskrbovala kovačnico v Ustroni in delovala do šestdesetih let 20. stoletja. Poleg stavbe nekdanje kovačnice za papir je na reki Mlynowka tudi jez z ribniki, ki omogočajo uravnavanje gladine vode v umetnem vodnem zbiralniku, ki se nahaja poleg njega in ima površino 0,65 ha.

Zemljevidi
OGLAŠEVANJE
0 Komentarji

Prijava se pridružite razpravi

OGLAŠEVANJE

Klepet

OGLAŠEVANJE
Pošiljanje sporočil samo prijavljenim